Projekt VIOR – povijesno nasljeđe u turističkom projektu Vinkovaca i Orašja

Program:

IPA IIb Prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007.-2013.

Korisnik:

Grad Vinkovci

Partner (korisnik) u BiH:

Općina Orašje

Trajanje:

12 mjeseci (u Vinkovcima do 31.01.2012./u Orašju do 18.02.2012.)

Vrijednost Projekta:

Ukupna vrijednost projekta je 132.216,37 € od čega EU financira s 85%, a korisnici s 15%.

Vrijednost ugovora u Hrvatskoj (Grad Vinkovci) je 73.347,87 €, dok je u Bosni i Hercegovini (Orašje) vrijednost ugovora 58.868,50 €.

O projektu:

Projekt VIOR zasniva se na kalendaru/posudi ORION iz Vinkovaca i drvetu hrasta ABONOS iz Orašja.

Kalendar/posuda Orion je najstariji indoeuropski kalendar, a pronađen je u Vinkovcima 31. 3. 1978. godine na lokaciji današnjeg hotela Slavonija u Dugoj ulici 3. Kalendar/posudu je pronašao prof. dr. sc. Aleksandar Durman. Kalendar/posuda datira 2600 godine pr. Kr. iz doba Vučedolske kulture.

Simboli na kalendaru/posudi predstavljaju zviježđa sunčevog sustava, i to je jedini kalendar koji je baziran na simbolici Sunca. Simboli kalendara/posude Orion prikazuju zviježđa u trenutku sumraka kao prva obilježja na večernjem nebu iznad Vinkovaca na sjecištu 45 sjeverne paralele i 18 meridijana, i to: Orion, Plejade, Kasiopeja, Labud, Blizanci, Ribe/Pegaz.

U isto vrijeme u današnjem Orašju, na obalama rijeke Save rasle su šume hrasta, koje su postojale i u Vinkovcima. Međutim, karbonizirani, sačuvani ostaci, hrasta Abonosa pronađeni u 21. stoljeću u rijeci Savi, poslani su na utvrđivanje starosti metodom ugljika (istom metodom utvrđena je starost kalendara/posude) te je utvrđeno da su hrast Abonos i kalendar/posuda bili suvremenici, odnosno da su živjeli život u isto vrijeme.

Specifični ciljevi:

 • prekograničnom suradnjom razviti zajedničke turističke rute (itinerere)
 • proučavanje, popularizacija i očuvanje povijesnog nasljeđa kroz obrazovanje, edukaciju, trening i transfer znanja „know – how“ u svrhu razvitka kontinentalnog, arheološkog i kulturnog turizma (studijska putovanja, edukacije djelatnika u turizmu….)
 • korištenje suvremenih tehnologija i komunikacijskih alata u popularizaciji povijesnog nasljeđa (web stranice, digitalni info pano…)

REZULTATI:

 • veća razina znanja djelatnika u turizmu, lokalnog stanovništva i turista, o povijesnom nasljeđu i uključivanja istoga u turistički proizvod i turističku ponudu
 • realizacija turističkih itinerera (ruta)
 • prodaja suvenira
 • uključenost gospodarskog i civilnog sektora u realizaciju projekta
 • razvijena prekogranična turistička suradnja Vinkovaca i Orašja podržana marketinškim aktivnostima
 • razvijena turistička promotivna infrastruktura
 • ojačani kapaciteti za najmanje 100 lokalnih i regionalnih turističkih sudionika u upravljanju arheološkim nasljeđem
 • uspostavljen „Virtualni centar povijesnog/arheološkog nasljeđa“ (digitalni info pano odnosno touch screen, web stranica: www.project-vior.com)