ADRIARadNet – malim radarom protiv velikih poplava

Četvrtak, 6. Studeni, 2014

Trodnevni sastanak timova projekta ADRIARadNet započeo je raspravom o dosadašnjem tijek u projekta te razradi aktivnosti planiranih za buduće razdoblje.

Dubrovačko-neretvanska županija uspješno završava projektom predviđene aktivnosti što će u konačnici rezultirati postavljenjem mini hidrometeorološkog radara – prvog meteorološkog radara na području srednjeg i južnog Jadrana.Radarski podatak je strateški podatak i za područje ovog dijela Jadrana od izuzetne je važnosti posebno imajući u vidu da je upravo područje Grada Dubrovnika, općina Župa dubrovačka i Konavle, uz dolinu Neretve, izuzetno pogođeno bujičnim poplavama. Radar će meteorolozima omogućiti točno prognoziranje obilnijih oborina, tuče i grmljavniskog vremena nekoliko sati unaprijed čime će žurne službe imati dovoljno vremena za preventivno djelovanje u slučaju iznenadnih nepovoljnih vremenskih prilika.Sastanak je okupio oko četrdesetak sudionika iz Italije, Albanije i Hrvatske koji će u nastavku programa razgovarati i o ulozi radara u poboljšanju sigurnosti zračnog prometa na dubrovačkom području, posjetit će meterološku službu Hrvatske kontrole zračne plovidbe i Glavnu meteorološku postaju Dubrovnik. O značaju i koristima podataka prikupljenih putem budućeg radara posebno će biti riječi u petak na posebnom okruglom stolu u čijem će radu sudjelovati i stalni predstavnik Hrvatske pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji i ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić.

Nositelj projekta je CETEMPS – Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L’Aquili, ostali talijanski partneri su Regija Marche, Regija Abruzzo, Beep Innovation Srl – tvrtka za razvoj informacijskih tehnologija, a albanski Minstarstvo unutarnjih poslova Republike Albanije, podružnica Međunarodnog centra za praćenja stanja u okolišu CIMA te Institut za geoznanost, energiju, vodu i okoliš. Uspješnom realizacijom projekta Dubrovačko-neretvanska županija će, inače jedini hrvatski partner, dobiti oko 2,2 milijuna kuna iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći IPA ADRIATIC CBC 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta je preko 20 milijuna kuna.

Film o projektu možete pogledati ovdje.