Agencija za regionalni razvoj na „Danima regionalnoga razvoja i EU fondova“ u Šibeniku

Četvrtak, 12. Listopad, 2017

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s partnerskim institucijama, Agencijom za regionalni razvoj Republike Hrvatske te ostalim ministarstvima organiziralo je konferenciju pod nazivom „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ koja se održala od 5. do 7. listopada 2017. godine u Šibeniku.

U sklopu konferencije ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i regionalni koordinatori potpisali su u petak, 06. listopada 2017. godine Sporazume o suradnji na izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i provedbi Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova, u vrijednosti od 21 milijun kuna.

Tijekom trodnevnog događanja sudionicama su predstavljene brojne teme, između ostaloga i izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju, Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske, nacionalni programi financiranja projekata jedinica lokalne i regionalne samouprave, dosadašnji rezultati te aktualne mogućnosti financiranja projekata iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda, Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, programi europske teritorijalne suradnje te mogućnosti financiranja projekata kroz Norveški i EGP financijski mehanizam u Hrvatskoj. Također, predstavila su se iskustva drugih zemalja članica Europske unije, te primjeri dobre prakse.

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske aktivno je sudjelovala u pripremi i organizaciji potpisivanja Sporazuma o suradnji na izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i provedbi Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova, organizaciji okruglog stola sa temom Izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju, radionici sa temom europske teritorijalne suradnje i obilježavanju Dana europske teritorijalne suradnje.