EU projekt prekogranične suradnje Hrvatske i Crne Gore

Četvrtak, 28. Ožujak, 2013

U hotelu „Lero“ 20. ožujka 2013. održana je svečana prezentacija povodom početka provedbe prekograničnog projekta DIOD (Development of ICT for Outdoor Destinations) ili na hrvatskom „Razvoj inovativnih tehnologija u pustolovnim turizmu“.

U sklopu IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Crne Gore, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) u suradnji s Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) iz Crne Gore te projektnim partnerima, Hrvatskom gospodarskom komorom (Županijska komora Dubrovnik), Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) iz Crne Gore i Gorskom službom spašavanja Crne Gore započela je realizaciju projekta koji će u skladu s novim trendovima u turizmu, kroz nadogradnju i usavršavanje vještina te uspostavljanju poslovne suradnje pridonijeti razvoju poslovnog turizma. Ukupna vrijednost projekta sa hrvatske i crnogorske strane zajedno iznosi 498.957,16 EUR od čega Europska unija financira 419.845,50 EUR.

Aktivnosti projekta planirane za razdoblje od veljače 2013. godine do veljače 2015. godine fokusirane su na granično područje Republike Hrvatske i Crne Gore. Cilj projekta je kreiranje uspješnog turističkog prekograničnog proizvoda i to prije svega razvojem aktivnog prekograničnog „clustera“ turističkih poduzetnika. Projektom se nastoji uspostaviti suradnja između relevantnih institucija, organizacija, poduzetnika i pojedinaca u smjeru zajedničkog djelovanja na području turizma, zaštite prirode i kulturne baštine te razvoja lokalnih zajednica i jačanja ljudskih kapaciteta.

U skladu s novim trendovima u turizmu, kroz ovaj projekt uvest će se inovacije u kreiranju i promociji turističkih proizvoda pomoću ICT tehnologije. U okviru toga izradit će se potpuno funkcionalan geoportal (web stranica na GIS platformi) te dvije mobilne aplikacije koje će olakšati prikupljanje informacija i poboljšati komunikaciju s krajnjim korisnicima ali i obogatiti turističku ponudu s obje strane granice.