IPA prekogranični program Hrvatska-Crna Gora

Utorak, 14. Prosinac, 2010

U Bečićima u Crnoj Gori  održana je Svečana konferencija povodom dodjele bespovratnih sredstava izabranim projektnim prijedlozima koji su podnijeti u okviru Javnog poziva u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Crna Gora 2007-2013. Svečano je promovirano prvih pet odobrenih projekata prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora.

Ministrica za europske integracije Crne Gore prof. dr Gordana Đurović je istakla zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom u okviru Prekograničnog programa Hrvatska – Crna Gora, ukazavši na važnost odobrenih projekata iz područja: turizma, prostornog i kulturnog nasljeđa, zaštite životne sredine, kao i malih projekata koji potiču socijalnu koheziju u pograničnim područjima.

Predstavnici Zajedničkog tehničkog tajništva prezentirali su rezultate evaluacije i predstavili osnovne karakteristike projekata izabranih za financiranje u okviru prvog Poziva za dostavljanje prijedloga projekata u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska – Crna Gora.

Izabrani projekti će biti financirani sredstvima Europske unije (IPA budžetske alokacije za 2007. i 2008. godinu za Prekogranični program Hrvatska – Crna Gora). Ukupna raspoloživa sredstva u okviru ovog Poziva su iznosila 1.620.000 eura, od čega 720.000 eura za Hrvatsku i 900.000 eura za Crnu Goru.

U okviru prvog Poziva podnijeta su ukupno 24 projektna prijedloga od čega će pet biti financirana i to: „Poslovna suradnja u području razvoja turizma” između prekograničnih općina, „Priroda za budućnost” – projekt suradnje regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije i JP Nacionalni parkovi Crne Gore, „Zajednička promocija i unaprijeđen nivo sigurnosti nautičkog turizma u prekograničnim područjima” – projekt suradnje hidrometeoroloških zavoda Republike Hrvatske i Crne Gore, „Gradovi i knjige” – projekt suradnje gradskih knjižnica Kotora i Dubrovnika i „Tradicionalna proizvodnja maslinovog ulja kao dio prekogranične turističke ponude” – projekt suradnje udruženja maslinara crnogorskih primorskih općina i dubrovačko-neretvanske županije.

Ukupna vrijednost svih izabranih projekata iznosi 1.861.510,49 eura, od čega 1.503.160,59 eura čine bespovratna sredstva Europske unije. Projekti su rađeni na principu prekograničnog partnerstva organizacija Hrvatske i Crne Gore i četiri se odnose na mjeru Programa Zajednički turistički kulturni prostor, dok je jedan iz mjere Mali prekogranični razvojni projekti zajednica. Projekti će biti realizirani u periodu od 12 do 24 mjeseca. Drugi poziv za prekogranične projekte raspisat će se početkom 2011.godine.

Na konferenciji su govorili i šef delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer, šef Uprave za integrirani regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske Ivo Žinić, kao i tajnica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske Stella Arneri.