Međunarodni simpozij Heritage

Četvrtak, 13. Studeni, 2014

U Dubrovniku je 6. i 7. studenog 2014. održan Međunarodni simpozij „Budućnost povijesnog urbanog krajolika Grada Dubrovnika, dobra svjetske baštine (UNESCO) – nove metodologije urbane konzervacije u kontekstu upravljanja prostornim razvojem“.

Dio je to kampanje „Dani krajolika“ i izložbe Željka Šoletića „Krajolik – pozornica života“,a u sklopu europskog prekograničnog projekta „Baština-pokretač razvoja“, u organizaciji Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, pa je tako predavanju sudjelovala i zamjenica župana Marija Vučković.

Zaštita i upravljanje kulturnim i prirodnim vrijednostima je glavna tema projekta “Baština – pokretač razvoja”, a njegov specifični cilj je razviti nove metodologije za valorizaciju i očuvanje, te upravljanje kulturnim i prirodnim krajolikom.

Na simpoziju je promovirana i “Procjena utjecaja na baštinu za dobra svjetske baštine” HIA (ICOMOS) – nova metodologija koja je u skladu s Operativnim smjernicama Svjetske kulturne konvencije UNESCO-a, a učinkovit je alat za procjenu utjecaja potencijalnog razvoja na iznimnu univerzalnu vrijednost (OUV) promatranog spomenika svjetske baštine.

Naime, u sklopu četvrte studije u izradi je i „Heritage Impact Assessment for Dubrovnik„ odnosno procjena utjecaja planiranih zahvata na Dubrovnik kao znamenitosti svjetske baštine.

Izložba fotografija autora Željka Šoletića “Krajolik – pozornica života” predstavila je dvije panorame područja Dubrovnika: područje Rijeke dubrovačke koja daje pogled na sjevernu padinu Srđa, te panoramsku fotografiju južnih padina Srđa. Naime, to su dvije najveće ikad napravljene fotografije u Hrvatskoj pa tako i u Dubrovniku.

Zaključci i preporuke studija izrađenih i prezentiranih na ovom skupu uz već prezentirane bit će objedinjene i prezentirane na Završnoj konferenciji Projekta koja će se održati u veljači 2015. godine.