Implementacijska radionica za korisnike Trećeg poziva održana u Dubrovniku

Petak, 6. Studeni, 2015

Dvodnevna Implementacijska radionica za korisnike bespovratnih sredstava u okviru Trećeg poziva za dostavu  projektnih prijedloga  IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora 2007-2013 održana je 2. i 3. studenoga 2015. u Tivtu.

Radionici je prisustvovalo po tri predstavnika korisnika iz Crne Gore za svaki od pet izabranih projekata.

Predstavnici Ugovornog tijela – Delegacije Europske unijeu Crnoj Gori, programska menadžerica Donata von Sigsfeld i menadžerica za nabavke Claire Bourgade, uz podršku djelatnika Zajedničkog tehničkog sekretarijata Dragana Đurišića, Sanje Todorović, Kristine Brbore i Perice Pušića, korisnicima EU grantova približili su upravljanje projektom, izvještavanje i zahtjeve za plaćanjem, izmjene ugovora, sekundarnu nabavku, dokumentaciju troškova i oslobađanje od PDV-a, monitoring troškova i komunikaciju i osiguravanje vidljivosti EU financiranja.

Također, plaznici su sudjelovali  u praktičnim vježbama za manje izmjene ugovora (realokacije) i izradu plana nabavki za svaki projekt pojedinačno.

Podsjetimo, projekti su raspodijeljeni u tri mjere, a u okviru Mjere 1: Zajednički projekti za zaštitu životne sredine, prirodnog i kulturnog nasljeđa odabrana su tri projekta:

• „Prekogranična zajednička istraživanja i podizanje svijesti u prevenciji zaštite životne sredine – Uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra (naglasak na obali) Hrvatske i Crne Gore (CoRE)“,

• „Mapiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru – 4M“,

• „Održivo upravljanje vodnim resursima“.

Iz Mjere 2: Zajednički turistički i kulturni prostor odabran je projekt “Promatranje ptica i Eko-turizam na području južnog Jadrana (BETSA)“.

Iz Mjere 3: Mali prekogranični razvojni projekti zajednice izabran je projekt “Sport za djecu i mlade: Jačanje razvoja i saradnje u prekograničnom području – OH2O-POLO“.

Ukupna vrijednost ovih projekata u Hrvatskoj (u postupku je ugovaranje 5. projekta) i Crnoj Gori iznosi 1.629.839,66 eura, od čega 1.342.295,79 eura čine bespovratna sredstva Europske unije, a ostatak je sufinanciranje od strane korisnika bespovratnih sredstava.
U Crnoj Gori vrijednost 5 izabranih projekata iznosi 939.067,39 eura, a od tog iznosa je ugovoreno 778.455,24 eura bespovratnih sredstva Europske unije.