Održana konferencija “Modeli revalorizacije pulskog fortifikacijskog sustava“

Petak, 7. Studeni, 2014

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli u sklopu ADRIFORT projekta IPA cbc Adriatic 15. i 16. rujna 2014. godine organiziralo je konferenciju “Modeli revalorizacije pulskog fortifikacijskog sustava”.

U pozdravnom govoru organizatora voditelj projekta prof. povijesti Ivan Jurković sudionicima je ukratko izložio važnost fortifikacijskog sustava kroz povijest, te istaknuo zadovoljstvo dolaskom eminentnih predavača na konferenciju, a sudionicima konferencije zaželio uspješan rad i aktivnu raspravu.

Konferencija je započela predavanjem Johna Harrisa, urednika britanskog časopisa „Fort“ koji je dao cjelovit povijesni prikaz pulskog fortifikacijskog „prstena“, ali i prikazao mogućnosti revitalizacije i prenamjene pulskih fortifikacija, podijelivši iste  u četiri skupine: one koje se trebaju pozicionirati kao hosteli i hoteli, te generirati prihod, naravno uz komponentu održivog razvoja i okolišnu dimenziju, utvrde koje bi se trebale pozicionirati kao muzeji i umjetničke galerije, i dijelom se financirati od ulaznica posjetiltelja, treća skupina: fortifikacije koje će biti otvorene za posjetitelje i  pozicionirati se kao atrakcije „same za sebe“ i četvrta skupina: one koje se na neki način moraju „pustiti prirodi“.

Breda Mihelič, direktorica Urbanističkog Instituta Republike Slovenije, nastavila je konferenciju predavanjem o metodologiji održavanja i obnavljanja urbanih zona, koje se primjenjuju u Sloveniji, te navela primjere i mogućnosti preslikavanja metodologije urbanih zona na fortifikacije.

Janez Ziherl, načelnik sektora za gospodarstvo Grada Kranja, predstavio je slovenski projekt COBRAMAN, kojim je povukao paralelu s revitalizacijom „praznih“ industrijskih zona na revitalizaciju fortifikacijskih prostora putem brownfield investicija.

Stjepan Lončarić, arhitekt i predsjednik Hrvatske udruge fortifikacija, održao je završno predavanje na temu dobrih primjera iz prakse, gdje se posebno osvrnuo na  primjer nizozemskog New Dutch Waterlinea kompleksa, kojim su utvrde privedene namjene.

Video može pogledati ovdje.