Održana radionica za hrvatske projektne partnere u okviru prvog poziva Interreg Programa Središnja Europa 2014. – 2020.

Ponedjeljak, 5. Prosinac, 2016

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU kao Nacionalnog tijela i Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske kao Kontrolnog tijela, 22. studenog 2016. godine u Zagrebu, održana je radionica za hrvatske projektne partnere 1. poziva Interreg programa Središnja Europa 2014. -2020.

Program je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje koji pruža podršku regionalnoj suradnji između država središnje Europe tijekom programskog razdoblja 2014. – 2020. godine. Program u teritorijalnom smislu obuhvaća i pruža podršku regionalnoj suradnji između devet srednjoeuropskih država članica Europske unije: Austrije, Češke, Hrvatske, Italije (Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Liguria, Lombardia, Piemonte, Provincia Autonoma Bolzano, Provincia Autonoma Trento, Valle d’Aosta i Veneto), Mađarske, Njemačke (Baden-Württemberg, Bavarska, Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saska, Saska-Anhalt i Thüringen), Poljske, Slovenije i Slovačke.

Program se provodi u razdoblju od 2014. do 2020. godine te je predviđen iznos od 231 milijun eura za sufinanciranje projekata transnacionalne suradnje koji će se provoditi od strane javnih i privatnih organizacija iz regija središnje Europe. Financirani projekti će proizvesti konkretne i vidljive rezultate kao odgovor na utvrđene izazove programskog područja i adresirati razvojne potrebe na integrirani način.
U sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga odabrano je 35 projekata za financiranje u vrijednosti od 70,5 milijuna eura, a partneri iz Hrvatske sudjeluju čak u 34 projekta.

Sudionicima radionice predstavljene su nacionalne Smjernice o prihvatljivosti troškova za hrvatske projektne partnere čija je svrha dati opći pregled pravne osnove, vremenskih okvira i pravila izvještavanja. Na radionici je sudjelovalo oko 70 sudionika.