Osmi Europski tjedan regija i gradova, Brisel, Belgija, 4.-7. listopad 2010. godine

Ponedjeljak, 11. Listopad, 2010

Zaposlenici Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske,  u razdoblju od 05. do 07. listopada 2010. godine, sudjelovali su na osmom Europskom tjednu regija i gradova, u Briselu, Belgija, na nekoliko radionica i seminara.

Dana 06. listopada 2010. godine održana je radionica na temu „Građanski angažman u prekograničnoj suradnji“.

Govornici: Veronique Bittner-Priez, Švicarska; Dieter Gubbels, Belgija; Marcus Held, Belgija; Frank Heuberger, Njemačka; Hans-Joachim Muller, Njemačka; Clemens Nagel, Njemačka  

Glavni cilj radionice bila je rasprava o transnacionalnim projektima građanskog angažmana s obzirom na predstojeće Europske godine volonterskog rada i promicanje aktivnog građanstva. Nakon uvoda, predstavnik Europskog centra za volonterski rad prezentirao je neke primjere građanskog angažmana na razini EU – a. Potom je uslijedila prezentacija primjera prekograničnih inicijativa INTERREG IVA-projekta “Kreiranje metropolitanske regije” Gornje Rajne.

Istoga dana održana je i debata na temu „Makroregija Adriatic: Novi pristup upravljanja vezan uz proširenje“.

Govornici: Dino Elezovic, Bosna i Hercegovina; Angelo Michele Iorio, Italija; Ivan Jakov, Hrvatska; Alfredo Mantica, Italija; Selami Ozturk, Turska; Simonetta Saliera, Italija; Gian Mario Spacca, President, Italija; Gianluca Spinaci, Belgija

Fokus debate bio je makroregija Adriatic, te zajednički izazovi i prilike vezane uz proširenje Europske unije, te identificiranje zajedničkih strategija i politika u cilju održivog razvoja i zajedničke regionalne politike. Također se razgovaralo i o klimatskim promjenama, globalizaciji i socijalnoj integraciji ljudi u raznim gradovima diljem makroregije. Konkretno, rasprava se usredotočila na integriranom pristupu u području zaštite okoliša i održivog razvoja, na promociji institucionalnih, kulturnih, gospodarskih veza i komunikacijskih ruta, te na podršci konkurentnosti gospodarstvu zasnovanom na znanju i razvoju ljudskih resursa.

Dana 7. listopada 2010. u zgradi Europske komisije u Briselu održan je panel na temu „Reforma EU proračuna nakon 2013.: Trebaju li se razvijenije regije financirati iz Kohezijskog fonda?“.

Govornici: Dirk Ahner, Belgija; Heather Grabbe, Belgija; Iain Begg, Velika Britanija; Jorge Nunez Ferrer, Belgija; Hans Martens, Belgija; Rick Zednik, Belgija; Simon Tilford, Velika Britanija

Na panelu se raspravljalo o budućnosti europske kohezijske politike te su govornici iznijeli svoja podijeljena mišljenja na tu temu – od toga da bi razvijenije regije trebalo u potpunosti isključiti iz financiranja iz Kohezijskog fonda i sva sredstva usmjeriti samo prema slabije razvijenim i zaostajućim regijama pa do mišljenja  da bi se i dalje trebalo ulagati i u razvijene regije jer će se jedino time, prema njihovu mišljenju, postići najbolji rezultati.