Potpisani prvi ugovori za projekte na programu Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 -2020

Petak, 19. Svibanj, 2017

Danas 19.5.2017. u gradu Lipiku i gradu Pleternici potpisani su ugovori za prva 2 projekta od njih 21 odabranih nakon 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga. Ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 1.961.365,90 eura za projekt Cultural route of Becharac & Ganga potpisale su gđa. Stella Arneri, čelnik Upravljačkog tijela i ravnateljica Agencije za regionalni razvoj i gđa. Antonija Jozić, gradonačelnica grada Pleternice. Drugi ugovor za projekt Heritage route – From Trappists to Border guards iznosu od 601.517,01 eura bespovratnih sredstava EU-a potpisali su ravnateljica Stella Arneri i g. Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika.

Svečanosti su nazočili g. Franjo Lucić, zastupnik u Hrvatskom saboru, g. Velimir Žunac, državni tajnik u MRRFEU, g. Davor Huška, pomoćnik ministrice MRRFEU, g. Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, g. Ivan Vukadin, načelnik Općine Tomislavgrad sa suradnicima i gđa. Marija Šarić, direktorica Poduzetničkog centra d.o.o. sa suradnicima.

Cilj projekta Becharac & Ganga,u trajanju od 28 mjeseci, je poboljšanje turističke infrastrukture u Pleternici i Tomislavgradu, edukacija turističkih djelatnika o turističkoj ponudi i proizvodima te uspostava i brendiranje turističke destinacije bećarca i gange, brendiranje zajedničke kulturne i turističke ponude. Uz grad Pleternicu, kao vodeći partner, partneri na projektu su još Općina Tomislavgrad (BiH), Turistička zajednica grada Pleternice, Poduzetnički centar Pleternica d.o.o. i Kulturno informativni centar Tomislavgrad.

Cilj projekta Heritage Route, u trajanju od 24 mjeseca,  je očuvanje i obnova kulturnog, povijesnog i prirodnog nasljeđa na partnerskom pograničnom području (Banja Luka, Garešnica, Lipik) putem kreiranja zajedničke turističke rute duge 116 km te poboljšanje konkurentnosti prekograničnih privatnih i javnih pružatelja turističkih usluga. Uz vodećeg partnera grada Lipika, partneri na projektu su Grad Garešnica i Humanitarna organizacija Caritas Rimokatoličkog biskupskog ordinarijata Banja Luka (BiH)

Uskoro slijedi potpisivanje i ostalih odabranih projekata u ukupnoj vrijednosti 1. poziva od 21,2 miliona eura.