Predstavljen projekt „WiNe“

Četvrtak, 14. Ožujak, 2013

Direktorica Turističke zajednice Cetina Ana Ivanković izrazila je zadovoljstvo izborom Cetinja kao partnera u vinskom turizmu.

U Palači Ranjina 4. ožujka je predstavljen prekogranični IPA – projekt „Mreža vinskog turizma“ nazvan „WiNe“, koji je započeo 1. ožujka i ostvaruje se promidžbom i razvojem ruralnih prostora Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt „WiNe“ će obuhvatiti , između ostaloga, aktivnosti izrade tematskih vinskih staza, otvaranje vinskog muzeja, dizajn i izradu publikacija vinskog turizma, programe obuke za vinare i ugostitelje,  tečaj za sommeliere te kao ključnu aktivnost projekta organizaciju i održavanje međunarodnog vinskog festivala u Dubrovniku. Nositelj projekta je županijska Regionalna agencija DUNEA s parterima: Dubrovačko-neretvanskom županijom, županijskom Udrugom vinara i Turističkom zajednicom Cetinja zajedno s općinom Cetinje te Udruženjem vinogradara i vinara Crne Gore. Kako je istaknuto projekt je vrijedan 3,5 milijuna kuna i trajat će dvije godine kao dio prihvaćene strategije vinarstva.  Provedba ovako smišljenog projekta donosi nam i priliku otvaranja novih tržišta EU kao i naglasak na našu slavnu vinarsku prošlost, vrhunske položaje za proizvodnju grožđa i vina, autohtone sorte vinove loze i tradicionalno i ekološko vinogradarstvo što omogućuje očuvanje tradicijskih gospodarskih aktivnosti i očuvanje bioraznolikosti – izjavila je direktorica regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić na konferenciji za medije povodom početka provedbe tog projekta.  Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je naša županija stavila velik naglasak na korištenje europskih fondova, sada pred pristupnih a kasnije strukturnih te kohezijskih.

Zadovoljni smo suradnjom u prekograničnom projektu, a vjerujem i partneri u Crnoj Gori koji će nas, uvjeren sam, kvalitetno pratiti. Imali smo ukupno sedam projekata na području županije, a ovaj projekt je korak u razvoju nedavno donesene Strategije vinarstva koju želimo izvesti na što bolji put – rekao je župan Dobroslavić.  Direktor Turističke zajednice Cetinja Ana Ivanović izrazila je zadovoljstvo izborom Cetinja kao partnera u vinskom turizmu: i mi se možemo pohvaliti dugom i uspješnom tradicijom vinarstva koja potječe iz drugog stoljeća prije nove ere.  Naša vina posebnima čine geografski uvjeti,  a dokaz su poznate sorte crvenih vina vranac, cabernet i merlot te chardonet, souvignon i krstač od bijelih. Projekt „Wine Tourism Network“ je promocija i umrežavanje vinogradara i vinskih putova s turoperatorima u cilju upoznavanja turista sa lokalnim proizvodima susjednih država – rekla je Ivanović zahvalivši hrvatskih parterima na sudjelovanju u projektu.