Prezentacija projekta ABCDE Posavina održana je pred Odborom za poljoprivredu Hrvatskog sabora 20. veljače 2013. godine te u Narodnoj skupštini Republike Srpske 25. veljače 2013. godine.

Četvrtak, 28. Veljača, 2013

U okviru 13. sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, 20. veljače 2013. godine održana je prezentacija cjelokupnog projekta ABCDE Posavina. Predstavnicima Odbora i drugim uzvanicima (Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva itd.) prezentirani su glavni i specifični ciljevi ovog dvogodišnjeg projekta te najznačajniji rezultati istog. S obzirom na projektni cilj, a to je promocija korištenja poljoprivredne biomase za proizvodnju energije u ruralnim područjima, naglašena je važnost međusektorskog integriranog pristupa, posebno između sektora poljoprivrede, energetike i zaštite okoliša. Osim navedenog, istaknuta je i domena održivosti proizvodnje biogoriva te problematika kompeticije za sirovinom s drugim gospodarskim granama kao što je proizvodnja hrane. Tijekom provedbe projekta, kako u izradi materijala, tako i prilikom pripreme niza stručnih radionica za predstavnike lokalne uprave, poljoprivrednike i srednješkolske učenike i profesore, međusektorski integrirani pristup i održivost proizvodnje biogoriva predstavljali su važne postavke.

S obzirom da se radi o prekograničnoj suradnji, gore spomenuta prezentacija održana je i 25. veljače u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banja Luci. Prezentaciji su nazočili ne samo predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske (Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbor za zaštitu životne sredine, Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju), već i predstavnici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Odbor za privredu i Odbor za prostorno uređenje, ekologiju i stambeno komunalne poslove), predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Komisije za ekonomski razvoj i poljoprivredu Skupštine Brčko Distrikta,Vlade Brčko Distrikta, Delegacije EU u BiH i mnogi drugi.