Projekt „Olimpijske nade“

Petak, 10. Travanj, 2015

Projekt „Olimpijske nade“ je trajao godinu dana, počevši od 15. travnja 2013. godine i završen je 14. travnja 2014. godine. Tijekom ovog perioda, sve planirane aktivnosti su provedene.

Projekt su implementirali Plivački i vaterpolski klub Jadran (s partnerima – Vaterpolskim klubom „Primorac i  Vaterpolskom akademijom vaterpolskog kluba „Cattaro“) te Vaterpolski klub „Jug“ (s Razvojnom agencijom grada Dubrovnika DURA-om).

Financijski podaci: ukupna vrijednost projekta je 143.545,72 eura, od čega je iznos bespovratnih sredstava Europske unije 116.666,11 eura. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori iznosi 80.077,50 eura, a iznos bespovratnih sredstava Europske unije 66.037,50  eura. Ukupna vrijednost projekta u Hrvatskoj je  63.468,22 eura, od čega je 50.628,60 eura  iznos bespovratnih sredstava Europske unije.

Poticanje razvoja i jačanja suradnje u prekograničnom području bila je osnovna ideja projekta „Olimprijske nade“. Cilj je bio promovirati sport kao alat za reintegraciju djece, mladih i osoba u prekograničnom području, podržavati dobrosusjedske odnose među mlađim generacijama kroz sport i obrazovanje, te uspostaviti stalni kontakt između vaterpolskih klubova iz Dubrovačko-neretvanske županije i Crnogorskog primorja. Provođenje ovih radnji je izvrsna prilika za postizanje dva vrlo važna cilja: interakcija djece i mladih u vaterpolu u prekograničnom području s ciljem povećanja mogućnosti za izgradnju njihovih talenata i stvaranje kontakata i veze kroz sport koji će pomoći im da prevladaju prepreke u komunikaciji. Budući da je vaterpolo jedna od najvrijednijih i evidentno najuspješnijih zajedničkih tradicija programskog područja Dubrovačko-neretvanske županije i Crnogorskog primorja (te također u Hrvatskoj i Crnoj Gori u cjelini), ta tradicija je korištena kako bi se povezala djeca i mladi i  kao pomoć da se poveća svijest o prednostima prekogranične suradnje i razvoja kroz sport.

U cilju što bolje suradnje institucija i partnera u profesionalnoj razmjeni znanja o vaterpolu, kandidati i partneri održali su 6 sastanaka svaka dva mjeseca, gdje su razgovarali, zajednički pripremali i organizirali sve aktivnosti projekta. Ova aktivnost pozitivno utječe ne samo u postavljanju redovite komunikacije, kontakta i suradnje, već također povećava tehničke i menadžerske sposobnosti vaterpolskih ciljnih skupina i njihova znanja o postupcima i standardima Europske unije u provedbi projekta. Sastanci projekta održani su po sustavu rotacije u svim ciljanim mjestima, a svaki je partner barem jednom bio domaćin.

Turnir „Olimpijske nade“, zajedno s Prekograničnim vaterpolskim kampom za djecu i mlade iz prekograničnog područja, organiziran je s ciljem poboljšanja vještina, stjecanja igračkih tehnika te razumijevanje različitih koncepata igre i timskog pristupa igri, za članove vaterpolo klubova Jadran, Primorac, Cattaro, Budva i Jug. Turnir „Olimpijske nade“  bio je posvećen djeci i mladima od pet vaterpolskih klubova iz prekograničnog područja: Jadran iz Herceg Novog, Primorac i Cattaro iz Kotora, Budve iz Budve i Juga iz Dubrovnika.

Prekogranični vaterpolski kampus za djecu i mlade održao se u Herceg Novom od 13. do 17. lipnja 2013., a okupio je 125 djece i mladih, 10 trenera i 5 članova projektnog tima iz ciljanog područja. Ova aktivnost se provodila u cilju pružanja interakcije mladih kako u bazenu, tako i tijekom slobodnog vremena unutar kampusa. Također, ovaj Kampus je povećao vaterpolske vještine kod djece, usvajanje igračkih tehnika i razumijevanje pojmova igre i timskog pristupa.

U cilju povećanja svijesti kod djece i mladih o prednostima prekogranične suradnje, podnositelji zahtjeva su predvidjeli organizaciju ” Europskog otvorenog dana” unutar Kampusa za djecu, mlade i medije iz prekograničnog područja. Tijekom Kampusa (peti dan), koji se održao u Herceg Novom, projektni tim organizirao je Europski Dan otvorenih vrata na mjestu održavanja Kampusa. Dan EU-a uključivao je dvije sljedeće teme: Europska Unija i prekogranične suradnje, te projekti orijentirani na sport koje financira EU.

U cilju povećanja kapaciteta zaposlenih u ciljanim vaterpolskim klubovima, VK Jug je organizirao trodnevni seminar o „Tehnike u sportskom treniranju“ za trenere iz vaterpolskih klubova Jadran, Primorac, Cattaro, Budva i Jug, kako bi povećali svoje kapacitete za treniranje mladih u ovom sportu. Organiziran je i trodnvni seminar za vaterpolske djelatnike na temu ‘Sportski menadžment i marketing’ za upravljanje vaterpolskim klubovima, kako bi povećali svoje kapacitete za suočavanje s izazovima u upravljanju i financiranju javnih sportskih klubova u vremenima gospodarske krize, te u poticanju i promicanju volonterstva i bavljenja sportom kao načinom za poboljšanje javnog zdravlja.

Dodatna vrijednost kao i sinergija s ostalim relevantnim aktivnostima bila je činjenica da su se i nacionalni vaterpolski savezi, kao ovlaštene javne ustanove, pridružili organizaciji ovih seminara. Naime, Crnogorski savez je čak dodijelio trenerske licencije sudionicima seminara.

Kako bi se nadoknadio manjak ulaganja u vaterpolu, ovaj projekt je korišten kako bi omogućio osnovnu osportsku premu za djecu i mlade iz vaterpolskih klubova Jug, Jadran, Primorac, Cattaro i Budva, potrebnu za njihov svakodnevni rad: vaterpolske lopte, plivaća odijela, kape i ručnike. Opremu je nabavio VK Jug i jednako je podijeljena između 5 vaterpolskih klubova. Vaterpolo klub Jug je nabavio sljedeću opremu za djecu i mlade: 100 lopti (20 lopti za svaki  vaterpolski klub: Jug, Jadran, Primorac, Cattaro i Budva); 10 kompleta kapa (2 kompleta kapa za svaki vaterpolski klub); 350 ručnika (70 ručnika za svaki vaterpolski klub) i 350 kupaćih kostimi (70 kupaćih kostima za svaki vaterpolski klub). Kako bi se osigurala odgovarajuća vidljivost korisnicima projekta, u sklopu projekta održana je završna konferencija, te je izrađen set promotivnih materijala, postavljena su tri velika promotivna plakata i poslane brojne informacije medijima tijekom provedbe projekta.