Sudionici 2 Interreg IPA programa prekogranične suradnje obilježili Dan Europske teritorijalne suradnje

Utorak, 10. Listopad, 2017

Na svečanosti su predstavljena postignuća dva programa te potpisani ugovori za četiri projekta u vrijednosti većoj od 4 milijuna EUR

Šibenik, 7. listopada 2017. – svečanim programom u Tvrđavi Mihovil sudionici Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. i Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. obilježili su Dan Europske teritorijalne suradnje, u sklopu Dana regionalnoga razvoja i EU fondova. Dan Europske teritorijalne suradnje slavi postignuća prekogranične suradnje u regijama i državama širom Europe, a domaćin događanja, Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, tom je prilikom predstavio postignuća oba programa. Tijekom svečanosti sudionicima su dobrodošlicu poželjele ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i vršiteljica dužnosti ravnatelja Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske Stella Arneri, a potpisani su i ugovori za četiri projekta vrijednosti veće od 4 milijuna eura. 

Tijekom svečanog programa voditelji Zajedničkog tajništva Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora Kristijan Futač i Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija Davor Skočibušić predstavili su dosadašnje rezultate programa. Važno je napomenuti da je do sada ugovoreno 47 projekta čiji ukupan iznos planiranih investicija iznosi 11 milijuna eura, da će biti nabavljeno oko 8,5 milijuna eura opreme i da je planirano dvjestotinjak edukacija u koje će biti uključeno nešto više od 3,500 osoba.

Vršiteljica dužnosti ravnatelja Agencije za regionalni razvoj, koja je Upravljačko tijelo za oba programa, tijekom svečanosti je s predstavnicima vodećih partnera potpisala ugovore s četiri odobrena projekta. Riječ je o projektima NeurNet, RMPPI, COMPETE PLAMET i STRONGER. Vodeći partner NeurNeta je Federalno ministarstvo zdravstva BiH, a projekt se bavi unaprjeđenjem komunikacije i suradnje između referentnih centara i bolnica u programskom području (HR – BA – ME) te poboljšavanjem i olakšavanjem kretanja na prekograničnoj razini bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i pacijenata u poodmaklom stadiju Parkinsonove bolesti. Vodeći partner projekta RMPPI je Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita, a projekt će se baviti istraživanjem i inovacijom na području obnovljive energije te izradom modula za hibridne solarne sustave za mikroelektrane. Vodeći partner COMPETE PLAMETA je HERAG razvojna agencija Županije zapadnohercegovačke, a projekt je usmjeren pružanju institucionalne potpore malim i srednjim tvrtkama u sektoru metala i plastike u ciljnom prekograničnom području, a uključuje i opremanje dva tehnološka parka. Vodeći partner projekta STRONGER je Centar za tehnološki razvoj – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije, a projekt će pružati obrazovne programe sa savjetodavnim uslugama za poduzetničke potporne institucije i male i srednje tvrtke udružene u prekogranični klaster.

Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. trilateralni je program koji obuhvaća područja 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina i Distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini te 10 općina u Crnoj Gori na kojima živi više od 5,5 milijuna stanovnika. Ukupni proračun Programa iznosi 67 milijuna eura. Program se financira iz dva fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj te iz Fonda za pretpristupnu pomoć IPA II.

Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. obuhvaća područja četiri županije sjeveroistočne Hrvatske i pet okruga sjevernozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 milijuna stanovnika. Ukupni proračun programa iznosi 34 milijuna eura.

Tijelo odgovorno za provedbu oba programa je Upravljačko tijelo, Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske. Proračun oba programa namijenjen je projektima koji se odnose na četiri tematska područja: poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštita okoliša i prirode, prevencija rizika i održiva energija i energetska učinkovitost, turizam, kultura i prirodna baština te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja.

Više informacija o programima i aktualnim novostima možete pronaći na službenim stranicama Programa suradnje:  http://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/ i http://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/.

Ministrica_Zalac