U sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija prihvaćeni projekti vrijednosti 18 milijuna EUR

Petak, 14. Srpanj, 2017

Novi Sad, 14. srpnja 2017. – na svečanoj konferenciji održanoj u prostorijama Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine potpisani su ugovori za neke od projekata prihvaćenih u sklopu Prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija. Vrijednost devet ugovorenih projekata je 7,6 milijuna EUR. Od 127 prijavljenih projekata, Zajednički odbor za praćenje je temeljem prvog poziva za financiranje odabrao 24 projekta ukupne vrijednosti veće od 18 milijuna EUR. Tijekom konferencije prisutne su pozdravili Kristina Bilić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, Stella Arneri, v.d. Ravnateljice Agencije za regionalni razvoj RH, predstavnik Republike Srbije Mihajilo Dašić i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Autonomne pokrajine Vojvodine Ognjen Bjelić. Program i odabrane projekte predstavila je Olja Georis, pomoćnica Ravnateljice Agencije za regionalni razvoj.

Odabrani projekti usmjereni su na četiri tematska područja: unapređenje kvalitete javnih socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu okoliša i biološke raznolikosti te promicanje održive energije i energetske učinkovitosti, razvoj turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine te jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja, a liste svih prihvaćenih projekata dostupne su na linkovima. Projekti će financirati širok spektar aktivnosti pa će se, primjerice, obnoviti osnovna škola u Osijeku te provesti prva faza rekonstrukcije srednje škola „Mileva Marić-Ajnštajn” u Novom Sadu, ustrojiti sustav za mjerenje koncentracije alergena u zraku u realnom vremenu, obnoviti i urediti Gerontološki klubovi u sklopu Domova za starije u Osijeku, Apatinu i Đakovu te izraditi solarne elektrane na objektima vinkovačkog vodovoda i kogeneracijsko postrojenje u Somboru. Projekti s ciljem razvoja turizma rezultirat će osmišljavanjem zajedničke rute za središnji Dunav te tri zajednička prekogranična turistička proizvoda / rute na području gastronomije, rekreacije i eko turizma. U sklopu projekta DRIVE Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku dobit će 4 laboratorija specijalizirana za automotivnu industriju.

Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. obuhvaća područja četiri županije sjeveroistočne Hrvatske i pet okruga sjeverozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 milijuna stanovnika. Za provedbu projekata osiguran je proračun od 40 milijuna eura s ciljem jačanja socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja. Proračun je namijenjen projektima koji se odnose na četiri tematska područja: poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu okoliša i prirode, prevenciju rizika i održivu energiju i energetsku učinkovitost, turizam, kulturu i prirodnu baštinu te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja. Program provodi Upravljačko tijelo, Ured za upravljanje programima suradnje i regionalni razvoj u Agenciji za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Više informacija o programu i novosti možete pronaći na službenoj stranici Programa suradnje:  http://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/.