Uređenje trase uskotračne željeznice u Konavlima

Srijeda, 12. Studeni, 2014

Agroturizam Konavle (partner na projektu) u okviru EU projekta SUD SIT (Održivi razvoj turizma posebnih interesa), u suradnji s partnerima Udrugom hrvatskih putničkih agencija (UHPA-om) koja je korisnik projekta i Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA-om) koja je također partner, radi na uređenju pješačko-biciklističke staze trasom uskotračne željeznice – Ćiro kroz Konavle. Projektom je predviđena uspostava uređene i obilježene pješačko biciklističke staze od Veljeg dola do Karasovića. Ovim se u Konavlima otvara još jedan značajni infrastrukturni objekt u funkciji razvoja (ruralnoga) turizma. Svojevrsna konavoska Parenzana bi trebala biti nova atrakcija i nova okosnica razvoja aktivnog odmora.

Sadašnji radovi izvode se u suradnji s Općinom Konavle, vlasnikom trase. Nakon završetka radova, uklanjanja kamenja i raslinja, pristupit će se uklanjanju otpada sa staze. Uspostavom prohodne i očišćene trase s turističkom signalizacijom, završit će prva faza radova u okviru projekta SUD SIT.

Projekt provodi UHPA s Agroturizmom Konavle i DUNEA-om, te je do sada u sklopu projekta izrađen elaborat o mogućnosti razvoja održivog turizma od posebnih interesa, održane brojne radionice i edukacije, organizirano studijsko putovanje u Istru, nabavljeno trideset bicikla i prijenosno računalo .

Projekt je financiran od strane Europske Unije u bespovratnom iznosu od 293.597,32 eura i sufinanciran od strane Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge u iznosu od 16.312,58 eura. Ukupna vrijednost projekta je 351.847,01 eura i provodi se kroz IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Crna-Gora 2007.-2013.

01