U organizaciji Programa Interact u Frankfurtu, Njemačka je 30. kolovoza 2018. godine održan seminar o problematici troškova osoblja u okviru europske teritorijalne suradnje pod nazivom ‘Staff costs in Interreg – Theory and practice’.

U okviru interreg projekata troškovi osoblja čine popriličan dio proračuna, te time predstavljaju svojevrsne izazove kojima se razni programi suočavaju u primjeni različitih pristupa vezanim za ovu proračunsku kategoriju. Seminar je stoga obuhvatio teme vezane za prezentaciju različitih praksi u nekoliko programa, a jedne od tema su bili različiti pristupi metodama izračuna troškova.

 

Ovakvi seminari i radionice su izvrsna prilika za razmjenu znanja o programima Europske teritorijalne suradnje te su na poziv Programa Interact, djelatnici Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske Andrijana Gavran, Darko Fridl i Anđela Tadić predstavili iskustva hrvatskog kontrolnog tijela i održali prezentaciju o programskim razlikama vezanim za metodu nepuno radno vrijeme s fleksibilnim brojem radnih sati. Naslov prezentacije je ‘ Differences in the hourly rate calculations for staff for Croatian project partners’ koju uskoro možete pogledati na službenim stranicama Interacta.

 

Cjelokupan koncept  seminara/radionice osmišljen je na interaktivnom pristupu, čime je omogućeno aktivno sudjelovanje svih sudionika u kreiranju radionice, kao i rješavanju praktičnih primjera. Ovo je bila izvrsna prilika za pregled različitih pristupa  u rješavanju poteškoća s kojima se susreću i prvostupanjska kontrola te Zajedničko tajništvo te Upravljačko tijelo. Na seminaru je također sudjelovao djelatnik ARR-a Damir Kuzmić iz JS-a za IPA prekogranični program suradnje Hrvatska-Bosna I Hercegovina i Crna Gora.

Seminar je okupio predstavnike više programa Europske teritorijalne suradnje iz nekoliko europskih zemalja (  Interreg Germany-Netherlands programme, Interreg Central Baltic programme, Interreg Alpine Space programme…) koji su razmijenili svoja dosadašnja bogata iskustva i razmišljanja o predloženom pravnom okviru za sljedeće programsko razdoblje.

X