U Kopačkom ritu je od 03. do 04. listopada 2018. godine održan prvi sastanak projektnih partnera u sklopu projekta Naturavita – “Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regijikoji je započeo s provedbom 21. rujna 2018. godine. Tijekom prvog dana terenske posjete svih partnera projektnom području organiziran je kratki obilazak Parka prirode Kopački rit s ciljem upoznavanja sa svim aspektima rada parka prirode kao i sa bogatom bioraznolikošću koja postoji u parku. U nastavku dana u lovačkom domu Hrvatskih šuma održan je radni sastanak gdje je vodeći partner projekta (Hrvatske šume) predstavio detaljni plan rada za razdoblje koje slijedi, a projektni partneri su održali kratke prezentacije dijela projektnih aktivnosti koje će provoditi do kraja 2018. godine i kroz cijelu 2019. godinu.

Drugog dana posjete organiziran je obilazak lokacija na kojima se provode aktivnosti biološke obnove šuma s ciljem njihove revitalizacije. Partner zadužen za provođenje aktivnosti razminiranja (Hrvatski centar za razminiranje) održao je terensku prezentaciju za sve partnere i medije o načinu i postupku samog razminiranja prilikom čega su demonstrirana dva modela razminiranja, strojno i uz pomoć pasa tragača. Po završetku prezentacije održana je konferencija za medije.

Agencija za regionalni razvoj RH zadužena  je za provedbu dva od ukupno šest elemenata projekta, a to su Promidžba i vidljivost i  Uspostava edukacijske infrastrukture, provođenje edukacija i podizanje svijesti.

Projekt se financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a njegova ukupna vrijednost je 49,9 mil. eura. Projektno partnerstvo osim Agencije za regionalni razvoj RH čine još i Hrvatske šume (vodeći partner), Hrvatski centar za razminiranje, Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske vode i Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Korištenjem stranice www.arr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Izjava o zaštiti privatnosti
X
X