10 jesenskih zadataka koje ne biste trebali zaboraviti

Posljednji topli dani su već pred nama, stoga je ovo vrlo dobro vrijeme za zadatke koji će u narednim mjesecima zaštititi naš dom od vlage i niskih temperatura. Provjerite što sve možete učiniti.

1. Provjerite ima li na krovu, olucima i odvodima kišnice

Iako ste sigurni da je s vašim krovom sve u redu, prije jeseni ima smisla provjeriti jesu li “otvori”, poput prostora oko dimnjaka i krovnih prozora, nepropusni. Očistite lišće, prljavštinu i sve ostalo što se nakupilo. Također provjerite jesu li pravilno zbrinuti odvodi kroz koje teče kišnica.

2. Provjerite staze, platforme i rubnjake

Prije pada temperatura provjerite treba li popraviti staze oko kuće i u vrtu. Asfaltirajte staze, popravite opločnike i rubnike, provjerite ulaz i ogradu, to će spriječiti padove kad se tlo zaledi ili kad padne snijeg.

3. Zamijenite filtre

Ako imate klimatizirani stan, redovito mijenjajte filtar za zrak. U suprotnom pravilno zaštitite vanjsku jedinicu klima uređaja kako ne bi bila izložena vlazi tijekom jeseni i zime.

Ako je potrebno, zamijenite filtere u pećnici i sušilici rublja. Čisti filtri važni su za zdravlje vaše obitelji.

4. Popravite i zaštitite slavine

Provjerite cure li slavine u kuhinji, kupaonici i podrumu. Bolje im se sada posvetiti nego čekati vodoinstalatera usred hladne zime. Kad završite s poslovima na otvorenom i nastupi hladnoća, nikako nemojte zaboraviti zaštititi slavine koje će tijekom zime biti izložene hladnoći.

5. Pripremite peći i kamine

Ako imate vlastiti sustav grijanja, najbolje je provjeriti radi li besprijekorno, a čak i u toplim danima ukloniti sve probleme prije nego što hladnoća uđe u kuću. Oni koji žive u kućama trebali bi provjeriti i dimnjak, možda su ptice u njemu uredile svoj dom preko ljeta.

Kamin
Dimnjaci i kamini se moraju očistiti prije zime.

Ovaj zadatak čeka i one koji vole provoditi hladne večeri uz topli kućni kamin. Ako je potrebno, obratite se dimnjačaru. Također provjerite radi li termostat.

6. Očistite bojler

Problemi s bojlerom često su posljedica kamenca. Ako ste među vještijima, vjerojatno ćete ga sami isprazniti i očistiti kamenac s grijača. Također provjerite ima li tragova hrđe. Očišćeni bojler uštedjet će energiju i vodu. Ako je bojler već vrlo star, razmislite o kupnji novog koji će biti troškovno i energetski učinkovitiji.

7. Provjerite propuštaju li vrata i prozori

Vrata i prozori su važni kad razmišljamo o smanjenju gubitka zagrijanog zraka. Stoga prošećite po kući i provjerite je li sve još uvijek u dobrom stanju. Ako se prozori slabo brtve i ne možete si priuštiti nove, na njih možete postaviti deblje zavjese i barem djelomično zaustaviti protok hladnog zraka.

8. Očistite i pospremite vrtni namještaj

Kad ocijenite da je kraj sezone sjedenja na terasi ili u vrtu, očistite i pospremite namještaj na otvorenom.

Operite jastuke, temeljito ih osušite i čuvajte ih zaštićene u prikladnoj foliji na suhom mjestu, gdje će sigurno dočekati novo proljeće.

9. Servirajte vrtni alat

Kad je vaš “travnjak” u fazi spavanja, očistite kosilicu i ostale alate. Provjerite treba li alat servisirati. Ako razmišljate o kupnji novog alata, pravo je vrijeme za to, jer ćete na kraju sezone kod prodavača zasigurno naići na povoljnije cijene.

10. Osigurajte uređaje za navodnjavanje

Ako navodnjavate travnjake i cvjetnjake, također kontrolirajte uređaje za navodnjavanje. Gnojite tlo kako biste izbjegli korov i štetu koju bi mogle prouzročiti niske temperature. Potražite dobavljača u obližnjem vrtnom centru za vrstu gnojiva koja odgovara vašem okolišu i njegovoj upotrebi.

Back to top button