4 greške koje radite prilikom košnje trave

Košnja trave jedan je od najpotrebnijih, a u proljeće, ljeto i ranu jesen jedan je od najčešćih zadataka kojem se vlasnici kuća posvećuju. Čak i ako nemate mnogo iskustva kod vrtlarskih poslova, sigurno ste bar jednom imali kosilicu u rukama. No s najčešćim pogreškama košnje, brzo možemo pretvoriti prekrasan travnjak u žutu pustinju.

Što trebamo izbjegavati kada kosimo travu kako bismo se mogli diviti zelenom tepihu u našem vrtu?

1. Prekratko rezanje trave

Duljina reza treba biti manja od 2,5 centimetara. Ako kosite travu vrlo nisko, možda ćete izbjeći košnju tjedan dana, ali s manjkom trave neće se uspješno provesti fotosinteza, a osim toga, ona će trošiti ogromnu količinu energije da naraste, što će je iscrpiti. Kod preniske visine trave, prazni uglovi brzo obrasti korovom, a u ljetnim vrućinama sunce će ga spaliti.

Dužina trave
Ako je visine trave preniska, u ljetnim vrućinama sunce će je spaliti.

Podignite noževe u kosilici i kosite travu nekoliko puta. Najbolje je slijediti pravilo da nikada ne režete više od trećine lisne mase. Ako dopustite travi da previše naraste, podignite noževe na kosilici što je više moguće i ponovo kosite nekoliko dana kasnije – ovaj put spustite noževe. Duljina reza treba biti manja od 2,5 centimetara.

Travu možete kositi niže u proljeće i jesen kad nije tako vruće i sunce nije tako jako, ali ne smije biti niže od 10 cm. Ljeti pokošena trava treba biti visoka najmanje 5 centimetara.

2. Košnja u istom smjeru

Ako uvijek kosite travu u istom smjeru, ona će također početi rasti u jednom smjeru. Promijenite smjer svaki put kada kosite. To će vam također omogućiti uklanjanje obraslog korova  i rasteretiti tlo.

3. Košnja vlažne ili mokre trave

Nikad ne kosite travu ako je mokra. Ne samo da će taj zadatak biti neugodniji i prljaviji,  već će hodanje po mokrom tlu oštetiti korijenje trave. Zbog mokrog i mekog tla, iz njega možete izvući bilje s korijenjem. Rad na vlažnoj travi pridonosi širenju biljnih bolesti, a zbog mokrog i skliskog tla postoji i veća vjerojatnost od padova i ozljeda.

4. Zaboravljate naoštriti noževe

Ako primijetite da kosilica učinkovito ne kosi, pokušajte naoštriti noževe. Djeluju na isti način kao i kuhinjski noževi – s vremenom postaju sve tuplji.  Tupi noževi mogu oštetiti (rastrgati) travu, čineći je osjetljivijom na bolesti i štetočine. Uzmite si vremena i pregledajte noževe bar dva puta godišnje.

Back to top button