Kako se nositi s alergijom na sunce?

Alergija na sunce zapravo uopće nije alergija, već oblik svjetlosne dermatoze.Točan uzrok nije poznat, ali koža reagira na sunce crvenilom, osipom, čvorićima i mjehurićima, posebno na području prsa, na ramenima i rukama. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je češći u djece i mladih odraslih, češće kod žena nego muškaraca.

Prvo pravilo je da se prije izlaska na sunce trebate dobro zaštititi. Koristite visoke faktore zaštite, nosite šešir, sunčane naočale, kupaće kostime, i što je najvažnije, ostanite u hladu. Ako dobijete alergiju, odmah se sklonite sa sunca, a ako mislite da je reakciju uzrokovao određeni lijek koji uzimate, posjetite liječnika, iznesite mu svoje probleme i zamolite ga da vam promijeni lijek.

Ako imate alergiju, možda ćete dobiti i neke lijekove, a oni će ovisiti o vrsti alergije koju imate. Vaš liječnik vam može preporučiti:

  • Kortikosteroidne kreme: Ove kreme su dostupne u slobodnoj prodaji, a one  jače dostupne su na recept.
  • Oralni antihistaminici: Ovi lijekovi blokiraju histamine, kemikalije koje se oslobađaju tijekom alergijske reakcije i uzrokuju simptome.
  • Oralni kortikosteroidi: To su jaki protuupalni lijekovi koji se mogu koristiti samo kratko vrijeme. Ovi lijekovi također imaju ozbiljne nuspojave ako ih uzimate dulje vrijeme, stoga uvijek slijedite upute svog liječnika koji će ih preporučiti.
  • Terapija ultraljubičastim svjetlom: ovo je fototerapija. Dijelovi tijela koji su najčešće izloženi suncu osvijetljeni su ultraljubičastim svjetlom. Terapiju treba provesti nekoliko tjedana prije izlaska na sunce, odnosno u proljeće. Koža će se tako naviknuti na UV svjetlo, a simptomi izlaganja suncu će se smanjiti.

Alergija na sunce ili samo preosjetljivost?

Preosjetljivost na sunce javlja se u oko 24 posto odraslih osoba. Provjerite jeste li alergični ili samo preosjetljivi. Srećom, vrlo je malo pravih oblika alergije na sunce, jer se ona uglavnom manifestira kao reakcija koja se javlja praktički nekoliko minuta nakon izlaganja suncu.

Ponekad su lijekovi i suplementi također odgovorni za reakciju kože

Nerijetko se događa da reakciju u kombinaciji sa sunčevim zrakama uzrokuju lijekovi. „Očekujemo još više ovakvih reakcija u narednim godinama, jer je sve veći broj ljudi koji primaju lijekove, a u modu je One često sadrže tvari koje kožu čine mnogo osjetljivijom na sunce. Ponekad se reakcija kože javlja na suncu i nakon što smo bili u kontaktu s određenim biljkama, npr. rajčicama, livadnim cvijećem, citrusima, travama ili drugim biljkama.

Koji su simptomi alergije na sunce, a što preosjetljivosti?

Prava alergija na sunce očituje se kao urtikarija, u kojoj se na mjestima izloženim suncu pojavljuju žarišta jakog svrbeža, koja se mogu proširiti po cijelom tijelu.

Urtikarija
Prava alergija na sunce očituje se u obliku osipa na koži.

Pacijenti imaju problema s takvom reakcijom u tolikoj mjeri da u većini slučajeva moraju potražiti liječničku pomoć. Preosjetljivost na sunce očituje se blažom reakcijom s crvenilom na koži koja je posuta kvrgama i žarištima nalik na prištiće koja često svrbe.

U slučaju teške reakcije, potrebna je liječnička pomoć

Ako dođe do teške reakcije s oteklinom, žarištima po cijelom tijelu i jakim svrbežom, odmah potražite liječničku pomoć.

Luka

Po obrazovanju sam sociolog, a po zanimanju psihoterapeut, jako dobro znam kako se razvija ljudska psiha. Na web stranici pišem o raznim temama, ali posebno o odnosima, partnerstvima, ljubavi, zdravlju, sportu, provođenju slobodnog vremena i slično.

Povezani članci

Back to top button