Terasa kao produžetak dnevnog boravka

Terasa sa svojim ugodnim interijerom nudi nam dašak odmora i osjećaj neke druge, relaksirane atmosfere već s početkom toplijeg vremena. Boravak na takvoj terasi inspirativan je i opuštajući, a kroz topliji dio godine terasa jednostavno postaje zamjena za dnevni boravak.

Uređen eksterijer je preduvjet za ugodan ambijent

Terase se najčešće nalaze u blizini dnevnog boravka ili blagovaonice i predstavljaju privilegiju svima koji ih imaju. Važno je pritom da eksterijer i vanjsko uređenje prate stil uređenja unutrašnjosti. Tako, na primjer, ukoliko imate boravak uređen u modernom stilu uz njega će u eksterijeru savršeno odgovarati stroge linije, kovano željezo i metal. S druge strane, zaobljene linije i drvo odgovarat će klasičnom ili rustikalnom uređenju.

Kod terasa i balkona najvažnije je paziti da ih se ne pretrpa suvišnim detaljima, a posebice je važno da ne postanu skladište za višak stvari iz stana. Terasa mora biti vaš kutak mira, sa namještajem koji vas poziva na odmor. Odabir detalja i namještaj definira ugođaj koji vlada prostorom. Ovogodišnji trendovi uređenja terasa uključuju mekani namještaj, prirodne materijale, raskošne lampice, mnoštvo jastučića te nezaobilazan roštilj.

Sve kako biste si osigurali ugodnu atmosferu i na terasi provodili kvalitetno vrijeme sa svojim bližnjima. Kod odabira glavnih komada namještaja za svoju terasu svakako vodite računa o veličini terase, kao i o funkcionalnosti te izdržljivosti materijala, budući da, ukoliko se radi o nenatkrivenoj terasi, namještaj je konstantno izložen različitim vremenskim uvjetima.

Terasa - kutak mira
Terasa kao kutak mira sa namještajem koji vas poziva na odmor.

Kod uređenja terase i eksterijera pažnju dajte i rasvjeti. Dobro osmišljene i odgovarajuće smještene rasvjetne točke obavljat će svoju praktičnu funkciju, ali i naglasiti karakter i unijeti intimnu atmosferu na terasu. Danas je u ponudi širok spektar rasvjetnih tijela različitih proizvođača, pa odluka o izboru i nije toliko lagana.

Podne obloge kao završni elelement za ugođaj

Podne obloge terasama daju završni smjer kad je u pitanju uređenje i atmosfera koja vlada prostorom. Danas je na tržištu dostupno mnoštvo podnih obloga od različitih materijala. Klasične podne pločice izdržljive su i dugotrajne, jednostavne za održavanje i mogu nam služiti godinama.

Sve popularnije su podne obloge od drva koje na terasu unose toplinu i efektan su dodatak svakom prostoru. Drvo je, zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima, odličan materijal za uporabu u interijeru, ali i u eksterijeru. Podovi obloženi nekom od drvenih obloga izgledaju glamurozno i ugodni su za korištenje. Nadalje, podne obloge za vanjske terase (decking) jednostavne su za postavljanje i održavanje.

Bilo da na svojoj terasi održavate zabave uz roštiljanje ili je samo koristite za miran odmor nakon napornog dana, bitno je da vam vaša terasa predstavlja ugodno mjesto, a uz malu dozu maštovitosti i višenamjenskih rješenja, ugodan boravak na terasi je zajamčen.

Luka

Po obrazovanju sam sociolog, a po zanimanju psihoterapeut, jako dobro znam kako se razvija ljudska psiha. Na web stranici pišem o raznim temama, ali posebno o odnosima, partnerstvima, ljubavi, zdravlju, sportu, provođenju slobodnog vremena i slično.

Povezani članci

Back to top button