C vitamin u službi ljepote – 5 ključnih stvari

Sve više žena odlučuje se na korištenje vitamina C u svojoj svakodnevnoj beauty rutini, a diljem svijeta ovaj je sastojak zavladao ponudom proizvoda za njegu lica. Osim što ovaj sastojak štiti vaše lice od grubih i neželjenih vanjskih faktora, on istovremeno i osigurava prirodan sjaj lica te instantno postiže efekt zategnutije kože.

Vitamin C – što je i koju dobrobit koži pruža?

Osim veoma korisnih funkcija koje ima za naše tijelo, vitamin C ima i značajnu ulogu u ljepoti i zdravlju naše kože, prvenstveno kože lica. Vitamin C je prirodni, snažan antioksidans koji štiti naše tijelo i kožu stvarajući svojevrsnu barijeru od oksidativnog stresa i štetnih molekula nastalih, primjerice, od UV zračenja i onečišćenog zraka, a zbog kojih vaša koža izgleda umorno i sivo. Istovremeno, vitamin C stimulira proizvodnju kolagena u koži te smanjuje hiperpigmentacijske mrlje koje se pojavljuju na licu, poboljšava tonus kože te smanjuje bore.

Mogu li osobe s osjetljivom kožom koristiti vitami C?

Osobe sa osjetljivom kožom mogu koristiti proizvode s vitaminom C, a na iste mogu reagirati ukoliko proizvod sadrži više od 10% koncentracije C vitamina te ukoliko preparat ima veću kiselost (nižu pH vrijednost). Preparat koji ima ispravnu koncentraciju (do 10% C vitamina), pH vrijednost 5-6 koja ujedno omogućuje i optimalnu apsorpciju te kombinaciju s drugim aktivnim sastojcima neće oštetiti vašu kožu te ćete izbjeći i reakciju kod osjetljive kože.

Kako izabrati pravilan proizvod?

Među mnoštvom proizvoda s vitaminom C kao djelotvornom supstancom, prema riječima stručnjaka, najdjelotvorniji su serumi na vodenoj bazi koji prodiru duboko u kožu. Vitamin C možete pronaći i u obliku kapsula, a dodatan korak nakon nanošenja seruma je upotreba kreme s C vitaminom. Imajte na umu da je područje oko očiju osjetljivije od ostatka lica te ga se preporuča tretirati posebnim proizvodom.

Uključivanje C vitamina u beauty rutinu

Forme preparata s C vitaminom potrebno je koristiti nakon čišćenja i, eventualno, toniziranja kože. Preparate možete koristiti ujutro ili navečer, jednom ili dva puta dnevno, a sve ovisno o potrebama vaše kože i ostatku vaše beauty rutine te o kombinacijama koje koristite, a proizvod nanesite na kožu lica, vrata i dekoltea.

Djelovanje vitamina C u kontaktu sa suncem

Vitamin C osjetljiv je na zrak i svjetlost, a kako bi bio učinkovit mora se skladištiti u tamnoj ambalaži. Na suncu gubi djelotvornost, a ukoliko ga koristite ujutro preporučljivo je uz njega koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, koju ćete nanijeti preko seruma.

Vitamin C preporučuje se osobama sa nepravilnostima na koži i u tonusu kože lica, osobama s borama te pigmentacijskim mrljama. Ovaj moćan sastojak vašem licu vraća svježinu i blistavost, dostupan je u različitim formama te je prirodan eliksir i lako dostupan borac protiv starenja kože.

Luka

Po obrazovanju sam sociolog, a po zanimanju psihoterapeut, jako dobro znam kako se razvija ljudska psiha. Na web stranici pišem o raznim temama, ali posebno o odnosima, partnerstvima, ljubavi, zdravlju, sportu, provođenju slobodnog vremena i slično.

Povezani članci

Back to top button