7 savjeta za veću kreativnost

Mnogi sjajni projekti i poslovi započeli su kao jednostavna, kreativna ideja. Razmislite o dijeljenju nekih svojih najboljih ideja kako biste pomogli drugima. Što ste kreativniji, više ćete ideja moći stvoriti.

Svaki početak je težak, a mnogi od nas se boje započeti. Međutim, nakon što uložimo malo vremena i truda, osjećamo se ugodnije i pozitivnije. Trebamo samo vjerovati i nastaviti dalje. Moramo biti spremni riskirati i pogriješiti. Uz rad i konstantno učenje, kreativni proces će nam postajati sve prirodniji.

Iskoristite sljedeće savjete koji će vam pomoći da budete kreativniji.

1. Zabilježite ili snimite sve svoje ideje

Vrlo je bitno zabilježiti sve svoje ideje.  Odlična ideja vam može pasti na pamet dok ste u šetnji, vozite bicikl ili u bilo kojem drugom trenutku, stoga je važno sve zabilježiti kako ne biste zaboravili.

Uz pomoć današnje tehnologije to nije teško, možete jednostavno koristiti mobitel za snimanje ili iskoristiti bilješke. Kod kuće su vam dostupna računala, bilježnice ili bilo što drugo što vam najbolje odgovara. Nikad ne znate kada će vam sinuti neka važna ideja.

2. Ne ograničavajte se na ideje koje se čine nemogućima i neostvarivima

Bilježite baš sve svoje ideje pa čak i one koje se čine nemogućima za provedbu. Ono što vam se trenutno čini nemogućim možda neće biti nemoguće u budućnosti. Isto tako, možda će netko drugi moći ostvariti vašu ideju. „Nemoguće“ ideje potiču daljnje kreativne ideje koje će vjerojatno biti primjenjivije.

3. Promijenite lokaciju

Promjena lokacije može potaknuti kreativnost u vama. Promjena može biti jednostavna baš poput gledanja kroz prozor. Također možete posjetiti neko novo mjesto poput parka, plaže ili trgovačkog centra. Novo okruženje može potaknuti nove ideje.

4. Fokusirajte se u vremenskim razmacima od 10-15 minuta

Ne treba mnogo vremena da se smisle neke potencijalne ideje. Zapravo, brainstorming najbolje funkcionira na kratko vrijeme. Odvojite nekoliko minuta na generiranje što više ideja za rješavanje određenog područja ili problema.

Zatim zabilježite sve što vam padne na pamet tijekom ostatka dana (vidi savjet 1). Za malo uloženog vremena imat ćete nekoliko ideja za razmatranje. Jedna od njih mogla bi postati ključna za stvaranje uspjeha ili pomoći nekom drugom.

5. Čitajte o raznim temama

Nevjerojatno je koliko stvari iz potpuno nepovezane teme mogu potaknuti nove ideje. Širenjem znanja na više područja povećavate mogućnost za veću kreativnost.

6. Idite u šetnju

Šetnja nas opušta i postoje mnogi primjeri uspješnih osoba kojima su sinule najbolje ideje u šetnji,  trčanju, raznim drugim aktivnostima u prirodi ili slično.

7. Budite ambiciozni

Koje pitanje postavljate kako biste promicali svoje ideje? Što je pitanje veće, veći utjecaj tih ideja može imati na svijet. Započnite rješavanjem manjih problema, ali ne ograničavajte se na njih. Imate jedinstvena iskustva, znanja i talente koji biste trebali iskoristiti i primijeniti.

Slijedite ove savjete i bit ćete na putu za stvaranje ideja koje imaju potencijal promijeniti svijet. Ne dopustite da vas prijašnji nedostatak kreativnosti spriječi u razvoju  i primjeni vaših ideja. Započnite već danas.

Back to top button