7 znakova da imate dobrog šefa

Sve je više menadžera koji znaju voditi i usmjeravati svoje zaposlenike. Međutim, koje su osobine zaista dobrog šefa?

1. Ne vlada, već vodi

Nadređeni (na svim razinama) mora biti netko tko zna motivirati i voditi ljude. Pomaže, sluša, usmjerava… Ne vlada, već vodi.

2. Njeguje tim i ne dijeli zaposlenike

Prema zaposlenima se odnosi bez većih razlika. Nije pohlepan i pazi da ne razvija vlastitu karijeru i financijske potrebe na štetu zaposlenika. Nažalost, još uvijek ima previše šefova koji svoje osobne interese i želju za napredovanjem ostvaruju na okrutan način.

3. Razumije nedostatke, ali usredotočuje se na potencijal

Zna prepoznati snage i slabosti radnika. Naravno, daje prednost potencijalu koji uočava kod zaposlenika. Od svakog zaposlenika izvlači ono najbolje dodjeljujući mu odgovarajuće zadatke. Razmislite o tome kako funkcionira sportski tim: hoće li trener staviti nekoga tko je sjajan u obrani na poziciju napadača? Naravno da ne, jer je to potpuno besmisleno. To će učiniti trener koji ne poznaje svoju momčad.

4. Želi znati tko su njegovi zaposlenici

Dobar šef pruža zaposleniku obrazovanje i razvoj. Prati njegov razvoj karijere, nudi mu nove izazove i sukladno tome ga financijski nagrađuje.

Dobro je da menadžer na osobnoj razini poznaje svoje suradnike: kakvi su oni kao osobe? Vole li biti u centru pažnje ili su tihi? Imaju li hrpu ideja koje ne znaju provesti ili su fantastični izvođači koji znaju neobičnu ideju pretvoriti u stvarnost?

Kakav je dobar šef
Osoba koja je dobar šef pruža obrazovanje i razvoj svom zaposleniku.

Možda se netko od zaposlenika našao u teškoj situaciji: bolest, razvod, preseljenje, smrt u obitelji… Dobar menadžer u ovim kritičnim trenutcima neće zaposleniku stvarati dodatni stres, već će ga pitati kako je i treba li mu pomoć. Preraspodijelit će zadatke i odgovornosti, barem za vrijeme krize koju zaposlenik proživljava.

5. Pokazuje da su i oni samo ljudi

Nema ništa gore od vođe koji kaže da sve zna. Vođa će moći prihvatiti svoje nedostatke i neće ih skrivati. Učit će od zaposlenika, pitat će ih za mišljenje, naučit će nova znanja i vještine…

Također će pokazati da je čovjek koji ima vlastiti život. Zaposlenici jako puno rade za ljude koji su roboti bez osjećaja i paranoično skrivaju svoju privatnost. Pomalo je čudno ako uopće ne znate ima li vaš nadređeni obitelj, kućnog ljubimca…

6. Ne boje se novosti

Dobar šef neće se držati rutine, već će uvoditi inovacije. Zajedno s timom testirat će ih i utvrditi imaju li inovacije pozitivan utjecaj na radne procese i rezultate.

7. Suočava se s problemima

Neće pobjeći od nevolje. Ako izbije spor, on će odmah intervenirati. Pritom će cijelo vrijeme držati neutralni položaj. Čak i ako nekoga ne razumije, pokazat će mu da prihvaća i poštuje njegovo mišljenje.

Back to top button