5 jezera za savršen izlet

Novo normalno nam je uskratilo putovanja u daleke egzotične destinacije. To nije loše, jer time smo primorani istraživati svoju okolinu i domovinu. U Hrvatskoj ima preko dvadeset jezera, prirodnog i umjetnog nastanka. Donosimo Vam popis pet najpoznatijih jezera koja su idealan izbor za izlete.

1. Vransko jezero

Jedan je od jedanaest parkova prirode u Republici Hrvatskoj. Parkom prirode proglašeno je 1999. godine na površini od 57 km2. Nalazi u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji kao dio grada Benkovca.

Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. To je jezero zapravo krško polje ispunjeno vodom i rijedak primjer kriptodepresije. U parku je dosada zabilježeno oko 235 vrsta ptica. Posebnost parka je i bogatstvo ribe te privlači ljubitelje sportskog ribolova.

2. Modro jezero

Krško jezero pored Imotskog. Jedno od najljepših krških jezera u Hrvatskoj.

Jezero se nalazi ispod klisure na kojoj se nalazi utvrda Topana. Razina vode u jezeru kroz godinu je različita. Ponekad u potpunosti presuši te se tada dno pretvara u atrakciju. Naime, u tom slučaju postaje nogometni teren, kao što je bio primjer i ove godine.

3. Plitvička jezera

Ujedno su i naša najpoznatija, te omiljeno izletište turista iz cijeloga svijeta. Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine.  To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi šesnaest jezera različite veličine, ispunjena bistrom modro zelenom vodom.

Kompleks jezera  međusobno je spojen kaskadama i slapovima. Jezera se stepenasto prelijevaju i silaze jedno u drugo u nizu od 5460 m zračne linije te se dijele na Gornja i Donja jezera. Najveći su ponos Like. Od prošle godine ulaznice za posjet najbolje je kupiti na njihovoj internetskoj stranici kako ne biste bili uskraćeni za ulaz i pristup. Naime javila se potreba za ograničavanjem dnevnog broja posjetioca te se tako ujedno čuva priroda ovog predivnog parka.

4. Baćinska jezera

Predstavljaju skup krških kriptodepresijskih jezera u mjestu Baćina pored Ploča. Sastoje se od šest spojenih jezera (Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Šipak i Plitko jezero) te jednog odvojenog jezera (Vrbnik). Jezera su stanište mnogih močvarnih biljnih zajednica.

Dom su za dvadeset četiri vrste riba, od kojih su devet rijetke endemične vrste. Privlači mnoge ljubitelje prirode, turiste i izletnike, a turističku ponudu upotpunjuje mogućnost vožnje tradicionalnom neretvanskom lađom.

5. Jarunsko jezero

Popularno zvano zagrebačko more. Jezero Jarun se, osim od veslačke staze dužine dva kilometra, sastoji od dva povezana jezera za kupanje i rekreaciju, Veliko jezero i Malo jezero i šest otoka (Otok Univerzijade, Otoka Trešnjevka, Otok Hrvatske mladeži, Otok divljine, Otok veslača i Otok ljubavi).

Oko jezera je asfaltirana cesta (približne dužine šest kilometara) koja je glavno okupljalište ljubitelja rekreacije, posebice je popularno trčanje, rolanje te bicikliranje. Ujedno postoje uređena mjesta za roštiljanje te zabavni sadržaji za najmlađe. Za odrasle tu su različiti sportski tereni te sprave za vježbanje na otvorenom.

Koje god jezero izabrali za svoj izlet sigurno nećete pogriješiti. Na Vama je da se prikladno obučete i ponesete rekvizite za zabavu. Pri tom poštujte prirodu, njezin biljni i životinjski svijet. Ujedno svako godišnje doba donosi svoje čari. Dopustite da Vas priroda inspirira te Vam napuni baterije za nove radne izazove koji slijede.

Back to top button