Koji sport izabrati za vaše dijete?

S početkom školske godine počinju i mnoge druge izvannastavne aktivnosti za djecu. Naravno, sport ima posebno mjesto među njima. Roditelji se često suočavaju s dilemama jer nisu sigurni koji sport odabrati za svoje dijete.

Odluka je uvjetovana mnogim čimbenicima, od obiteljske tradicije i sporta u kojim su se i sami bavili, do čisto logističkih i organizacijskih čimbenika. No, važno je uzeti u obzir i djetetove želje, te naravno, njegove predispozicije i talent za određeni sport. No osnovno pravilo je  da dijete mora uživati u sportu u kojem se bavi, da se zabavlja i uživa u svakoj aktivnosti.

1. Atletika i gimnastika

Ova dva sporta čine osnovu većine drugih sportova. Izvrsni su za jačanje motoričkih i koordinacijskih vještina, a također uče dijete određenim životnim obrascima kretanja, koji postaju pratitelj životnih sportova ako ih se svlada dovoljno rano. Djetetu ćete učiniti veliku uslugu ako ga upišete na satove atletike ili gimnastike, bez obzira hoće li inzistirati na jednom od ta dva sporta ili će se kasnije početi baviti nekim drugim sportom.

2. Plivanje

Plivanje je definitivno jedna od zabavnih sportskih aktivnosti. Osim toga, ima i mnoge druge prednosti. Djeca se rano rješavaju straha od vode, navikavaju se na određene higijenske mjere koje mnogima smetaju.

Prije svega, plivanje je sport koji razvija cijelo tijelo i ne opterećuje kosti. Naravno, prilikom odluke za bavljenje plivanjem, vrlo je važno imati i bazen u blizini.

3. Košarka i nogomet

Sportovi s loptom tradicionalno su među najpopularnijim sportovima, kako za djecu tako i za odrasle. Košarku i nogomet većinom biraju dečki, ali djevojčice više nisu tako rijetka iznimka. Igre s loptom odlične su za razvoj koordinacije, a grupni sportovi također su vrlo motivirajući, jer osim sporta, tu je i puno interakcija, zabave i druženja.

Stoga će djecu možda u početku privlačiti ova dva sporta jednostavnom činjenicom da će tamo upoznati nove prijatelje. Sportske zvijezde često igraju veliku ulogu u odabiru sporta. Stoga će najmlađi od početka imati dileme: “Ronaldo ili Messi?” U košarci će možda imati i domaće uzore poput Bojana Bogdanovića ili Daria Šarića.

4. Tenis

Tenis je također jedan od popularnijih sportova koji će mnoga djeca odabrati. Odličan je izbor za jačanje koordinacije, discipline i koncentracije. Tenis je vrlo složen sport koji zahtijeva kompletno pripremljenog sportaša. Početni prvi koraci u tenisu preporučuju se uz grupu vršnjaka s kojima će se također i zabaviti tijekom učenja.

Individualni teniski treninzi su obično previše monotoni i dosadni za mlađu djecu. U Hrvatskoj postoji dosta kvalitetnih škola tenisa, koje zimi također nude trening u grijanim i dobro opremljenim dvoranama.

Back to top button